Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Zupy

Barszczyk ze śmietaną

Zapraszam na pyszny barszcz, który spotyka się już coraz rzadziej. Mało znam osób, które nie lubią barszczyku ze śmietaną. Ugotowanie go jest banalne, ale końcowe doprawianie – cała magia, gdzie trzeba balansować między smakami.
Między słodkimi burakami, słonością, kwaskowym smakiem i ostrym (pieprz). Ale od czego ma się kubki smakowe – gotujmy i próbujmy. Polecam.
Składniki:
– 30 dag buraczków
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– szczypta zmielonych goździków
– szczypta zmielonego jałowca
– 1 liść laurowy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 750 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1 – 2 łyżki octu jabłkowego
– 10 dag kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania :
Buraczki obrać, umyć pokroic w kostkę. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać buraki, sól, goździki, jałowiec, liść laurowy i mąkę ziemniaczaną , krótko smażyć , stale mieszając. Wlać bulion. Zupę zagotować , stale mieszając, następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Z zupy wyjąć liść laurowy. Zupę ubić trzepaczką, doprawić octem. Barszcz wlać do podgrzanych filiżanek, dodać śmietanę , słonecznik i pietruszkę, ozdobić plasterkami buraczków.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ