Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Deser

Króliczek z ciasta drożdżowego z parówką

Miłośnicy pysznego i oryginalnego pieczenia oferują przepis na kiełbaski w cieście. Przygotuję je w formie tych małych króliczków. To będą króliczki, fajne, miękkie i puszyste, z pyszną kiełbasą w środku. Takich bułeczek raczej nie odmówią dzieci, a także dorośli. Z podanych składników wyszło 10 sztuk. Pamiętajcie aby zaopatrzyć się w wysokiej jakości parówki (aby zawierały jak najwięcej mięsa). Takie króliczki świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.

Składniki:
– 3,5 szk mąki pszennej
– 1 szk mleka
– 4 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka drożdży (7g)
– 50g roztopionego masła
– łyżeczka soli
– 1 jajko
Dodatkowo:
– żółtko + łyżka mleka do posmarowania
Do miski wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Mieszamy rózgą. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy sól, cały czas mieszając wlewamy roztopione masło, stopniowo dodajemy mąkę. Możemy zagniatać ręką lub użyć miksera – wyrobić ciasto.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego formujemy 10 bułeczek – dobrze jest ważyć każdą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą.
Formujemy króliczka: bierzemy jedną bułeczkę, wałkujemy owalnie na cienkie placki. Zwijamy jak roladę dłuższym bokiem, powstały wałeczek rozciągamy wałkując dłońmi. Składamy na pół, końcówkę z literą u kładziemy w połowie ciasta. W powstałe oczka ciasta wkładamy parówki ok 10-cio centymetrowe. Wystające końcówki ciasta lekko spłaszczamy (uszy). Z ziaren pieprzu robimy królikowi oczy i nosek. Odstawiamy na chwilkę, następnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20 minut.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ