Wegańskie francuskie tosty na słodko. Są niedrogie, można wykorzystać resztki 'starszego chleba’. Mają cudowny zapach cynamonu, a jeszcze dodatek bitej śmietany + świeże maliny…..niebo w gębie. Takie grzanki polecam na walentynkowe śniadanie, jako uzupełnienie sok z pomarańczy.
Składniki:
– 4 łyżki mąki z ciecierzycy
– 240ml mleka sojowego
– 2 łyżki drożdże nieaktywne
– 1 łyżka syropu z daktyli lub klonowego
– 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli
– kromki chleba
– olej kokosowy do smażenia
Chleb pokrój na kromki. Wymieszaj w miseczce mąkę z ciecierzycy, mleko sojowe, drożdże nieaktywne, syrop daktylowy, wanilię, sól i cynamon. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
Każdą kromkę zanurzaj z obu stron w mieszance. Smaż z obu stron na złoto.
Najlepsze są jeszcze ciepłe. Można udekorować bitą śmietaną i malinkami.
Smacznego.