Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą

Szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku i zapieczony z mozzarellą. Doskonały pomysł na obiad w zabieganym dniu. Można podać klasycznie z frytkami i surówką, lub ryżem jaśminowym wymieszanym z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką. Polecam!
Składniki:
– 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 200 g)
– 100 g jogurtu naturalnego
– 1 szklanka szpinaku, drobno posiekanego
– 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3/4 szklanki startej mozzarelli
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone filety posól i popieprz z każdej strony (dobrze jest skropić sokiem z cytryny), po czym ułóż skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu do zapiekania.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i zapiekaj przez 10 minut bez przykrycia.
W misce wymieszaj szpinak, jogurt, czosnek, pietruszkę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wysunąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłóż szpinak na podpieczone filety i posyp mozzarellą.
Piecz 10 minut bez przykrycia, po czym zwiększ temperaturę do 200 stopni i podpiekaj kolejne 5 minut lub do zarumienienia się sera.

Podawaj natychmiast.
Smacznego. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ