Aby uzyskać piękne ozdoby na tort – Czekolada musi mieć odpowiednią temperaturę, by powstały z niej wyjątkowe dekoracje. Każdy błąd w rozpuszczaniu czekolady skutkuje zważeniem jej, zbija się w jedną kluchę, dekoracje rozsypują się lub po prostu miękną nie trzymając wzoru. Pierwsze moje kroki były nie udane, nie poddałam się, teraz robię wzory z czekolady które mnie satysfakcjonują i cieszą oko moich gości.
Czekoladę rozpuszczamy maksymalnie do temperatury 45 stopni. Można rozpuścić w mikrofali, od czasu do czasu zamieszać. Ja rozpuszczam nad parą i zawsze udaje się. Do większego rondla wlewam wodę, gotuję. Na to stawiam drugi rondel z pokruszoną czekoladą tak aby nie dotykać wody. Mieszam aż czekolada osiągnie 45 stopni, zdejmuje rondel z pary, dalej mieszam aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Ważny moment schładzanie. Delikatnie mieszam aby nie napowietrzyć czekolady, schładzam czekoladę deserową do 30-32 stopni. Czekoladę mleczną do 29 stopni, białą do 28 stopni.
Możemy zacząć robić dekoracje z czekolady.
Powodzenia.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..