Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Dwukolorowe nadziewane kruche ciasteczka

Świąteczny czas minął, jest karnawał, chciałoby się upiec coś lekkiego, nowego. Odstawiamy torty, ciasta z kremem, dziś zrobimy lekkie ciasteczka dwukolorowe z nadzieniem. Jest to świetna zabawa dla całej rodziny, zwłaszcza dzieci. Każdy może zlepić dwukolorowe ciasteczka. Prosto, pysznie i kolorowo.
Składniki:
– 250g masła (lub margaryna do ciast)
– 100g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 480g mąki
– szczypta soli
– 1 łyżka kakao
Dodatkowo do nadzienia:
– rodzynki i orzechy włoskie ok 200g,  łyżeczka cynamonu, łyżeczka cukru pudru
– lub: suszone morele i śliwki, roztopione masło
Nadzienie można komponować według swojego pomysłu. Potrzebna jest również wyciskarka ręczna do soku.
Przygotowujemy ciasto.
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, ma być miękkie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło i ucieramy. Wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dajemy kakao i wyrabiamy. Z obu ciast robimy małe kuleczki.
Przygotowujemy nadzienie.
Rodzynki kroimy na mniejsze cząstki, orzechy tłuczemy na małe kawałki, dodajemy cynamon i cukier puder, mieszamy.
Część górną wyciskarki do soku odwracamy, przykrywamy folią spożywczą robiąc wgłębienie. Bierzemy kulkę ciemną i jasną, obie kulki razem wciskamy do wgłębienia – do połowy wysokości stożka. Napełniamy nadzieniem i zakrywamy krążkami z ciasta. Folia pomaga nam wyciągnąć ciastka z formy. Po wyrobieniu ciastek, wkładamy je do lodówki na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 30-35 minut.

Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ