Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Obiad

Panierowana flądra

Flądra to bardzo zdrowa i smaczna ryba. Jest źródłem wielu witamin, białka i składników mineralnych. Z kolei mięso flądry ma charakterystyczny, maślany smak. Jest delikatne i bardzo soczyste.
Ma ono charakterystyczny maślany smak. Co bardzo istotne, jest to przysmak nisko kaloryczny. 100 g takiego dania to około 80 kcal. Ważnym atutem flądry jest także niska ilość cholesterolu.
Jedną z największych wad tej ryby jest bardzo duża ilość ości. Z tej przyczyny nie jest ona polecanym daniem dla małych dzieci, które często je połykają. Dlatego ja wybieram już gotowe filety z flądry.
Flądry cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy ryb. Przyczyną jest nie tylko ich smak, ale także liczne cenne właściwości. To przede wszystkim źródło witaminy B12, selenu, fosforu i kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym ma ona małą zdolność kumulacji związków rtęci.
Podsumowując – warto jeść flądry. Bardzo smacznym daniem, wbrew temu co niektórzy nie zalecają – jest flądra smażona.
Składniki:
– filety flądry
– jajko
– mąka
– bułka tarta
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Filety opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę solimy, obtaczamy w mące, rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Ryba ma być rumiana. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.


Podczas smażenia jajko nie pozwoli na wysuszenie ryby. Można podawać z frytkami, pieczywem, z dodatkiem surówek.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ