Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser

Flambirowanie bananów

Bardzo szybki i efektowny sposób na słodki deser. Wystarczy dojrzały banan i trochę masła, oczywiście łyżka mocnego alkoholu – inaczej nie będzie flambirowania. Banany stają się wtedy lekko chrupiące i niesamowicie szybko znikają z talerza.
Składniki:
– 2 dojrzałe banany
– masło do smażenia
– łyżka mocnego alkoholu (spirytus)
Banany obieramy i kroimy na talarki grubości k. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz układamy banany, smażymy do zrumienienia z obu stron. Zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu i polewamy łyżką mocnego alkoholu. Zachować środki ostrożności przy podpalaniu alkoholu. Spalanie alkoholu trwa ok 30 sekund. Jeżeli chcemy wcześniej ugasić, wystarczy przyłożyć przykrywkę i ogień zgaśnie. Po ugaszeniu, jeszcze gorące zajadamy.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ