Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne

Śledzik grzybiarza

W końcu dorwałam się do śledzia z pierwszej ręki prosto z nad morza. Chociaż droga do mnie jest długa, w ciągu doby śledzik jest u mnie, pierwszorzędnie zapakowany z lodem. To co kupowałam do tej pory w sklepach, szczerze mogę powiedzieć że to była namiastka śledzia. Teraz dostaję świeżego, jędrnego i bardzo smacznego. Rozumiem tych, którzy nie lubią śledzi – po prostu nie spróbowali dobrego śledzia. Zimową porą często robię różne sałatki ze śledziem, eksperymentuję z różnymi smakami, dodatkami. Czasami jakiś mały dodatek, a smak jest całkiem inny.
Dziś zrobimy śledzie grzybiarza. Dlaczego grzybiarza?…dodałam grzybki (sama zbierałam jesienią) i wyszły wyśmienite.
Składniki:
– 3-4 płaty śledziowe
– 5 łyżek oleju
– 2 cebule
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
– 4 łyżki ocet 10%
– 1 liść laurowy
– suszone grzyby
– suszone pomidory
– ziele angielskie
– pieprz czarny
– płaska łyżeczka cukru
– woda
– sól
Filety należy wymoczyć. Jeżeli chcemy mieć delikatniejsze, moczymy w mleku. Czas moczenia zależy od słoności śledzia. Najlepiej po godzinie sprawdzić, czy odpowiada nam śledź na słoność, wtedy wydłużamy czas moczenia lub skracamy. Odsolone śledzie układamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Kroimy na paseczki ok 1.5 cm, wkładamy do szklanej miseczki. Do kubeczka wkładamy suszone grzyby i suszone pomidory (ok 4-5szt. grzybów i tak samo pomidory), zalewamy do połowy wrzątkiem i przykrywamy spodeczkiem.
Cebulę kroimy w kosteczkę, lekko szklimy na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, chwilę dusić.
Namoczone grzyby i pomidory siekamy, dodajemy do cebuli, razem z wodą w której się moczyły. Dodajemy liść laurowy, zmielony pieprz wraz z zielem angielskim, wsypujemy paprykę słodką mieloną, doprawiamy solą do smaku. Wszystko razem wymieszać, po 2-3 minutach dodać ocet, zamieszać i zdejmujemy z palnika. Sos należy przestudzić, jeszcze ciepły łączymy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Teraz wystarczy tylko wymieszać, przestudzone wkładamy do lodówki. Gdy już przejdą smakami, możemy łechtać nasze podniebienie wyśmienitą sałatką śledziową grzybiarza.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ