Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Wegańskie

Bananowy chleb wegański

Coraz częściej spotykamy osoby, które są weganami. Wpadamy w panikę gdy mamy zrobić jakieś przyjęcie dla gości a wśród nich są weganie. Kiedyś zastanawiałam się dlaczego nie próbują moich dań, przecież starałam się aby były najsmaczniejsze i ładnie podane. Teraz wiem, jest grupa ludzi którzy są weganami, i żeby nie wiem jak smakowało, a zapach drażnił aż ślinka cieknie, to i tak nie spróbują potrawy nie wegańskiej. Cóż, ich wybór. Czasami sięgam po przepisy w ich wykonaniu, w tym wypadku jest to bananowy chleb wegański.
Składniki:
– 3-4 dojrzałe banany
– 250g płatków owsianych zmielonych na mąkę
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 2 łyżeczki siemienia lnianego zmielonego
– 1/3 syropu klonowego/ryżowego/z agawy
– garść orzechów
– 2 łyżki płatków kokosowych
– 1/2 szklanki mleka sojowego/migdałowego/kokosowego/ryżowego/
Siemię lniane zalać 3 łyżkami wody i odstawić na 5 min.
Obrane banany zblendować z mlekiem sojowym oraz syropem.
Mąkę owsianą wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, do tego dodać mokre składniki, orzechy i płatki kokosowe – odstawić na 10min (mąka owsiana wchłonie wodę/mleko). Przełożyć do małej formy, piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok. 70 minut.

Opcjonalnie: można dodać łyżeczkę cynamonu.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ