Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Alkohole

Ajerkoniak o smaku kawowym.

Ajerkoniak to jeden z najchętniej przygotowywanych likierów. Ajerkoniak to żółtka jaj z utartym cukrem pudrem, mlekiem, wanilią i spirytusem. Pije się przede wszystkim dla smaku, w niewielkich ilościach. Można go urozmaicić na wiele sposobów i przede wszystkim dodać do wielu deserów, z którymi ajerkoniak dobrze się będzie komponować.
Ajerkoniak to niezwykle smaczny, choć specyficzny likier jajeczny. Żeby go polubić, trzeba najpierw do niego nieco przywyknąć i nie odstawiać po pierwszym łyku. Ze względu na zawartą w nim sporą ilość cukru, potrafi być bardzo słodki, przez co uważa się go za bardziej „kobiecy” napój. Ajerkoniak znajduje jednak uznanie także wśród mężczyzn.
Ajerkoniak to alkohol, który można urozmaicić na różne sposoby. Gdy dodamy do niego trochę czekolady gorzkiej, otrzymamy likier czekoladowy, dodamy kawy – likier kawowy.  Oczywiście wedle uznania możemy rozpuścić w ajerkoniaku także czekoladę białą, deserową lub mleczną. Warto jednak pamiętać, że jeśli chcemy dodać coś słodkiego do naszego ajerkoniaku, to musimy użyć mniejszej ilości cukru podczas robienia likieru. Oczywiście znajdą się osoby, które uwielbiają taki „przesłodzony” ajerkoniak.
Ze względu na swoją gęstość, ajerkoniak jest bardzo sycący, co w połączeniu z cukrem sprawia, że trudno jest nam wypić więcej niż kieliszek tego trunku. Ale właśnie z tego powodu ajerkoniak świetnie sprawdza się w połączeniu z deserami takimi jak lody czy ciasta.
Składniki:
– 6-7 świeżych żółtek
– 1/2 szk. cukru pudru
– 300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
– laska wanilii
– 1 szk. spirytusu
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Oddzielić białka od żółtek tak, aby zostało jak najmniej białka. Laskę wanilii zmielić na pył lub można wcześniej namoczyć w spirytusie, dla uzyskania zapachu i smaku waniliowego. Zmiksować cukier z żółtkami, stopniowo wlewać mleko, na koniec wlewamy pomału spirytus, wsypujemy wanilię, cały czas miksując. Kawę rozpuścić z dwoma łyżeczkami gorącej wody i wlać do ajerkoniaku ciągle mieszając.

Przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ