Kalafior to warzywo, którego właściwości odżywcze doceniono już w 600 r. p.n.e. Wówczas był uprawiany w Azji Mniejszej, skąd przywędrował do Włoch, a w XVI w. został zawieziony do Francji oraz innych krajów europejskich, w tym także do Anglii. Z kolei Anglicy na początku XVII w. zawieźli kalafiory do Ameryki Północnej, gdzie obecnie są uprawiane, podobnie jak we Francji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku.
Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Nie pozostaje nam nic innego jak spożywać kalafiora pod różnymi postaciami. Oto najprostszy sposób na chrupiącego kalafiora.
Składniki:
– kalafior
– 2 jajka
– bułka tarta
– tłuszcz do smażenia
Kalafior dzielę na różyczki, następnie gotuję w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wyjmuję, studzę.
Kalafiora obtaczam w jajku (lekko osolonym), bułce tartej i wrzucam na patelnię. Smażę na oliwie aż się ładnie zarumieni na złocisty kolor. Po usmażeniu kalafior dokładnie odsączam z tłuszczu.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..