Tort dla “kamerzysty”

Ciekawym upominkiem urodzinowym dla filmowca jest tort kamera. Zabawny, oryginalny i bardzo smaczny prezent. Lekki, nie za słodki i z wykorzystaniem owoców, skusi nie jednego łasucha. Jednak należy przygotować go dzień wcześniej. Ciasto pod wpływem kremu, musi zmięknąć. Wystarczy trochę fantazji, pomysłu i ciasto gotowe, dodam jeszcze, że bardzo szybko się robi.
Składniki:
– 2 jajka
– 160g cukru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 serek mascarpone (250g)
– 2 szklanki kremówki
– 1/2 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
Dodatkowo:
– jagody lub borówki
Jajka i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli, ucieramy. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy ciasto na tyle porcji ile będzie figur x2 i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Na większe figury odkładamy więcej ciasta.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej, dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Pod koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy szkic dowolnej figury, wycinamy.
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy, przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy figurę (szkic kamery), przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe autka lub coś innego według naszej fantazji. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem, na jedną figurę za pomocą rękawa nakładamy krem w kształcie bombek. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – w tym wypadku są to jagody. (Można dekorować według uznania). Z autkami postępujemy analogicznie.
Odstawić do schłodzenia na kilka godzin aby ciasto zmiękło.


Smacznego.

Dodaj komentarz