Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Przystawka, przekąska

Śledź z ananasem w majonezie

Pyszna sałatka śledziowa z ananasem i nie tylko. Śledź jest bez wątpienia bardzo zdrowy, ale na jego walory odżywcze znacząco wpływa sposób przyrządzenia. Za najkorzystniejsze uchodzi upieczenie lub ugotowanie na parze świeżej ryby, jednak w naszych sklepach trudno ją kupić.
Znacznie łatwiej zdobyć płaty śledziowe niż matiasy ( filety z młodych ryb, które nie osiągnęły dojrzałości płciowej, dzięki czemu ich mięso jest delikatniejsze). Takie produkty są zwykle wzbogacane sporą ilością soli, a należy pamiętać, że nadmiar sodu zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego ryby przed przyrządzeniem warto wymoczyć w mleku lub wodzie.
Niestety w większości sklepów króluje a’la matias, co nie ma nic wspólnego z matiasem ( wiedzą to smakosze ryb).
Poza śledziem tradycyjnym w oleju z cebulką, bardzo lubię wszelkie sałatki śledziowe. Jedną z moich ulubionych jest śledź z ananasem w majonezie.
Potrzebujemy:
– 3-4 płaty matjasa
– 5 krążki ananasa z puszki
– 1 cebula
– 1 jabłko mniejsze
– 2-3 łyżki majonezu
Śledzie moczymy ok. 2-3 godziny w bardzo zimnej wodzie. Zmieniamy ją 2-3 krotnie w trakcie moczenia.
Następnie odlewamy wodę i osuszamy śledzie na ręczniku kuchennym. Kroimy w poprzek w paseczki 1-2 centymetrowe.
Ananasa, obrane jabłko i cebulkę kroimy w kostkę, łączymy ze śledziem, majonezem, mieszamy i gotowe. Odstawiamy do lodówki.

Jeszcze tylko niech się przegryzą smaki i możemy spożywać.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ