Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne

Pstrąg wędzony na ciepło

To cenne właściwości odżywcze pstrąga są głównym powodem, dlaczego warto regularnie podawać pstrąga. Warto pamiętać, że pstrąg towarzyszy nam od setek lat i był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej.
Ponadto pstrąg jest bogaty w łatwo przyswajalne białko. Pstrąg zawiera również zestaw lekkostrawnych aminokwasów przydatnych w metabolizmie białek. Z tego powodu pstrągi powinny być stosowane w diecie wegetariańskiej, jeśli chcemy dostarczyć dla organizmu pełnowartościowego białka i zachować zdrowie.
Dzięki mojemu sprawdzonemu przepisowi dowiecie się jak uwędzić pstrąga „szybko” i smacznie. Recepta jest prosta, a efekt na pewno cię zaskoczy.
Rybę należy złowić lub kupić. W żadnym wypadku nie kupujemy ryby mrożonej. Pstrąg musi być świeży i musi mu dobrze z oczu patrzeć – mętne oczy ryby świadczą że jest nieświeża. Najlepiej smakują z górskich potoków, ale jak się postaramy, to znajdziemy świeżą rybę gdzieś u siebie w dobrym sklepie.
Potrzebujemy:
– świeży pstrąg (ilość dowolna)
– sól
Pstrąga przynosimy do domu – myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na kilogram pstrąga używamy od 10g do 20g soli, w zależności jakie mamy preferencje odnośnie soli. Ja użyłam 10g na kilogram ryby, sprawdziłam że taka ilość soli całkowicie zaspokaja moje kubki smakowe. Jeżeli mamy mniejszą ilość ryby, odpowiednio mniej dajemy soli.
Rybę nacieramy solą i zostawiamy na noc w lodówce. Nazajutrz rybę wycieramy z soli tylko w środku (brzuszku), używając wykałaczek rozpieramy boki brzuszka ryby i wieszamy do osuszenia.
Gdy rybka osusza się, rozpalamy w wędzarce, utrzymujemy temperaturę ok.50 stopni. Do wędzenia używamy drzewa liściastego ( olszyna, śliwka). Podsuszone ryby wkładamy do wędzarki i jeszcze przez chwilę osuszamy przy otwartych drzwiczkach. Drzwiczki zamykamy i wędzimy ok. 2 godziny w temperaturze do 50 stopni. Pod koniec wędzenia podnosimy temperaturę do 70 stopni w celu dopieczenia ryb.
Smacznego.

https://www.youtube.com/watch?v=V9vfmdyKBf4

ZOSTAW ODPOWIEDŹ