Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Gruszki w słodkiej zalewie

Czas jesieni to czas zbiorów większości owoców i warzyw. To czas przygotowań przetworów na późną jesień i zimę. Przedstawiam najprostszy przepis na gruszki w syropie. Gruszki robi się szybko, nie czarnieją, są idealne do ciasta i deserów.
Aby przygotować takie gruszki, wybieramy twarde i mniej dojrzałe.

Składniki:
– gruszki
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 4 szklanki wody
– kilka goździki
– 1 litr wody + łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania
Przygotować miskę z chłodną wodą i łyżeczką kwasku cytrynowego. Do niej będziemy wkładać obrane i oczyszczone gruszki, żeby nie ciemniały. Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki, wrzucamy do wody z kwaskiem cytrynowym. Zagotowujemy zalewę z wody, cukru i cukru waniliowego. Do wyparzonych słoików wkładamy obrane, pokrojone gruszki, dodajemy po dwa goździki. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 20 minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wynosimy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Takie gruszki można użyć do różnych deserów.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ