Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Maślaki marynowane

Maślaki to grzyby, które należy obierać. Na ich skórce znajduje się ciężkostrawny śluz. Może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Maślaki obiera się w prosty sposób, jeśli wcześniej namoczy się je w roztworze soli.
W przygotowanym roztworze soli kuchennej z wodą zanurzamy maślaki na kilka godzin. Możemy też zostawić je na noc. Potem płukamy je, bez obierania. Sól rozpuści śluz, dzięki czemu skórka sama odejdzie od grzyba.
Jeśli zbieramy maślaki w słońcu, możemy nie widzieć śluzu na ich skórce. Nie oznacza to jednak, że go tam nie ma – po prostu wysechł na słońcu.
Składniki:
– nieduże maślaki
– woda do zagotowania grzybów
– 1 łyżka soli
Zalewa:
– 1 szklanka octu
– 6 szklanki wody
– 1-2 cebule
– średnia marchewka
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– kilka ziarenek pieprzu
– kilka listków laurowych
– 1/2 szk. cukru
– łyżka soli
Przygotowanie:
Maślaki obieramy ze skórki, czyścimy, większe kroimy na pół. W garnku gotujemy solankę ( 1 litr wody z łyżką soli ). Kiedy się zagotuje wrzucamy grzyby. Gotujemy je około 10 minut, odcedzamy.
Wkładamy do zimnej wody, po schłodzeniu przekładamy do durszlaka.
Gotujemy zalewę z marchewką pokrojoną w talarki i resztą składników (10-15 minut). Cebulę w plasterkach i ocet dodajemy na końcu gotowania zalewy.
Maślaki wkładamy do umytych, wyparzonych słoiczków do ok. 3/4 ich wysokości. Do każdego niedużego słoika wkładamy 1-2 talarki cebuli, 3-4 talarki marchwi oraz ziarenka ziela, pieprzu i listki laurowe z zalewy. Zalewamy gorącą zalewą tak, aby przykryła grzybki, ale też nie zupełnie do pełna (ok. 1 cm od góry słoika powinien zostać wolny).
Zakręcamy słoiki wyparzonymi, wytartymi do sucha nakrętkami (pilnujemy, aby żadna nie była uszkodzona ani zardzewiała). Pasteryzujemy 10-15 minut. Po pasteryzacji odstawiamy do góry dnem. Przygotowane w ten sposób i zalane gorącą zalewą jeszcze nigdy mi się nie popsuły.
Schłodzone wynoszę do spiżarni gdzie czekają już inne marynowane grzybki, czekają na okazję kiedy będą wyciągane ze spiżarni jako dodatek do mięs, sałatek, jako przystawka lub do koreczków.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ