Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Sałatka warzywna na zimę

Początek września to czas aby przygotować sałatki do naszej spiżarni na zimę. Witaminowa bomba warzywna nieustannie cieszy się popularnością na naszych stołach. Lekka, pożywna, kolorowa a przy tym nieskomplikowana i szybka w wykonaniu. Cieszy nie tylko oko ale i podniebienie. Zapraszam do wypróbowania sałatki warzywnej zimowej.
Składniki:
– 1 kg cukinii
– 1/2 kg ogórków
– 1/2 kg papryki czerwonej
– 1 duża marchew
– 5 średnich cebul
– 2 ząbki czosnku
Zalewa:
– 1 szk octu winnego
– 1 szk cukru
– 1 łyżka soli
– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w plastry, ogórków nie obieramy, również kroimy w plastry. Obraną cebulkę i marchewkę kroimy w plastry, paprykę w paski, czosnek w słupki. Warzywa wymieszać, zalać zalewą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie warzywa odcisnąć, układać do słoików, lekko dociskając aby pozbyć się powietrza, zalać pozostałą zalewą. Pasteryzujemy 20 minut. Słoiki po pasteryzacji wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzone wynosimy w chłodne miejsce.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ