Początek września to czas aby przygotować sałatki do naszej spiżarni na zimę. Witaminowa bomba warzywna nieustannie cieszy się popularnością na naszych stołach. Lekka, pożywna, kolorowa a przy tym nieskomplikowana i szybka w wykonaniu. Cieszy nie tylko oko ale i podniebienie. Zapraszam do wypróbowania sałatki warzywnej zimowej.
Składniki:
– 1 kg cukinii
– 1/2 kg ogórków
– 1/2 kg papryki czerwonej
– 1 duża marchew
– 5 średnich cebul
– 2 ząbki czosnku
Zalewa:
– 1 szk octu winnego
– 1 szk cukru
– 1 łyżka soli
– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w plastry, ogórków nie obieramy, również kroimy w plastry. Obraną cebulkę i marchewkę kroimy w plastry, paprykę w paski, czosnek w słupki. Warzywa wymieszać, zalać zalewą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie warzywa odcisnąć, układać do słoików, lekko dociskając aby pozbyć się powietrza, zalać pozostałą zalewą. Pasteryzujemy 20 minut. Słoiki po pasteryzacji wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzone wynosimy w chłodne miejsce.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..