Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Puchate bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Śliwki z ciastem drożdżowym kojarzą nam się z nadchodzącą jesienią. Tylko z uwagi na ten przepis godzę się z tą również urokliwą porą roku. Wybór mamy ogromny, są: węgierki, mirabelki czy renklody, które są zarówno bardzo smacznym dodatkiem do wielu potraw, jak i bardzo zdrowym.
Śliwki tradycyjnie stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad, powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs. Śliwka jest podstawą bardzo popularnej u nas śliwowicy i tarniówki. Śliwki należy jeść z umiarem. Jedzone zbyt rzadko albo zbyt często mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienia. Najlepiej jeść kilka dziennie, wtedy nie narazimy się na problemy.
Żadne inne ciasto nie posiada takich właściwości jakie ma ciasto drożdżowe: obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, zawiera witaminy i minerały.
Jest cennym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się na glukozę – paliwo dla wszystkich komórek. W czerstwym cieście drożdżowym skrobia przekształca się w skrobię oporną, która reguluje trawienie, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiegając chorobom serca i układu krążenia.
Ciasto drożdżowe zawiera witaminy z grupy B. Są one niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, poprawiają pamięć, nastrój, koncentrację, łagodzą objawy stresu.
W cieście drożdżowym jest też sporo sodu, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, cynku, żelaza, miedzi, manganu. Jeśli ciasto jest odpowiednio przygotowane jest lekkostrawne i mogą je jeść małe dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące oraz rekonwalescenci.
Wniosek nasuwa się sam – bułeczki drożdżowe w połączeniu ze śliwkami są bardzo zdrowe (oczywiście w rozsądnych ilościach).
Przedstawiam mój wypróbowany sposób na bułeczki drożdżowe ze śliwkami.
Składniki:
– 4 duże śliwki
– 500g mąki pszennej typ 450 – 500
– 150ml mleka
– 100g masła
– 80g cukru
– 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
– szczypta soli
– 30 g drożdży świeżych (lub 8g suszonych)
– cukier waniliowy
Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera (wyrabiamy minimum 6 minut). Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją „wyrastanie ciasta”.
Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i dzielimy ciasto na osiem równych części.

Śliwki umyte i osuszone dzielimy na pół, usuwamy pestki.

Z ciasta formujemy kulki, lekko rozciągamy ciasto, wkładamy po jednej połówce śliwki, zlepić brzegi, nadać kształt bułeczce i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut a następnie lekko smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ