Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Zupy

Zupa ze świeżych kurek

Zupa kurkowa jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, można ją również zmiksować na zupę-krem. Zawsze kojarzy mi się z wakacjami, spacerami po lesie i szukaniem grzybów. Gdy mam ochotę na taką zupę, wystarczy że wstanę rano i przejdę się do lasu (las mam blisko), pozbierać trochę kurek. Mam swoje miejsca gdzie w sezonie letnim zawsze są.

Na zupę kurkową potrzebujemy:
– 250g kurek
– mała cebulka
– 2-3 ziemniaki
– sól, pieprz do smaku
– łyżka masła + łyżka masła klarowanego
– 1/4 szk. śmietany 18%
– koperek i natka pietruszki
– bulion warzywny lub mięsny
Ja przygotowałam dziś na bulionie mięsnym, w skład którego wchodzą: 1 marchewka, mała cebula, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 250g wołowiny (może być szponder), woda 1,2 litra.
Przygotowujemy wywar
Mięso opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą, wkładamy również – umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na bardzo małym ogniu (wywar zmętnieje gotowany na dużym ogniu) do miękkości warzyw, pod koniec lekko solimy. Gdy warzywa są już miękkie (al dente), wyciągamy z wywaru, odstawiamy (nie wyrzucamy). Wywar z mięsem jeszcze chwilę niech się gotuje.
Na patelni rozgrzewamy masło i masło klarowane, dodajemy cebulę i dusimy ją ok. 10 minut na małym ogniu, aż stanie się szklista. Dodajemy oczyszczone kurki, smażymy do lekkiego zrumienienia kurek. Odstawiamy.
Do przecedzonego wywaru dajemy podsmażone kurki z cebulą, gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy ziemniaki, gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy marchew, seler, pietruszkę pokrojone w kostkę, wszystko razem gotujemy do 5 minut i zaprawiamy śmietaną.
Śmietanę wlewamy do szklanki, dodajemy trochę ciepłej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Każdy talerz z zupą oprószam posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Smacznego.
Uwagi: – zamiast ziemniaków do zupy możemy dodać makaron.
– gdy używam samej śmietany do zabielenia zupy, najpierw wyłączam palnik i dopiero wtedy wlewam śmietanę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ