Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad

Kurczak w pergaminie.

Taki sposób z pergaminem pozwala na usmażenie dietetycznego, apetycznego kurczaka, pergamin sprawia również że przyprawy nie przypalają się. Pierś w pergaminie wykonana domowym sposobem bez zbędnych ulepszaczy, z mieszanką ziół według swojego pomysłu. Potrawa jest prosta i szybka w przyrządzeniu, a filet soczysty i kruchy.
Składniki:
– 2 piersi kurczaka
– 2 łyżeczki oliwy
– sól (gruba, może być morska)
– pieprz czarny
– czosnek suszony
– majeranek
– papryka mielona słodka ( jeżeli ktoś lubi może dać ostrą)
– prostokąty papieru do pieczenia (w rozmiarze takim by owinąć dookoła kotlet)
Wykonanie:
Piersi kurczaka przecinamy ostrym nożem w wzdłuż na 3-4 części i lekko tylko ponakłuwać rozbijakiem.
Na każdym pergaminie za pomocą pędzelka rozprowadzić oliwę. Następnie obsypujemy przyprawami – pieprzem, solą, majerankiem, mieloną papryką i czosnkiem suszonym.
Na jedną połowę pergaminu położyć porcję kurczaka i przykryć drugą połową.
Na rozgrzaną, suchą patelnię położyć kurczaka w pergaminie, smażyć 3 minuty na jednej stronie a następnie 3 minuty na drugiej stronie.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką według uznania.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ