Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Ogórki w zalewie curry

Sezon na ogórki gruntowe trwa, a więc pora go wykorzystać na ogórki na zimę w różnych odsłonach. Tym razem padło na bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku ogórki z curry. Smaczna przystawka do obiadu, kanapek i zagryzkę..
Składniki:
– 2 kg ogórków
– liść selera
– gorczyca
– cebula
Zalewa:
– 1 litr wody
– 1/2 szk. cukru
– 1 szk octu 10%
– 3 łyżeczki curry
– 3 łyżeczki soli
Do każdego słoika włożyć po listku selera, plaster cebuli, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Zdjąć z ognia, zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach, zakręcić. Pasteryzować ok. 2-3 minuty od zagotowania. Słoiki po pasteryzacji odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ