Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Jabłka smażone

Nie musimy czekać do zimy, żeby zrobić pyszną szarlotkę z jabłkami, ryż z musem jabłkowym, wystarczy tylko zesmażyć jabłka i zawekować.
Pamiętajcie, że długość prażenia jabłek zawsze będzie zależała od konkretnej odmiany owoców i nie należy trzymać się ściśle czasu podanego w przepisach, należy obserwować jabłka. Jabłka „Delikates” bardzo szybko rozpadają się podczas smażenia. Z tych jabłek wykorzystuję przetwory do wcześniejszego zjedzenia. Na zimę robię z antonówek lub szarej renety.
Składniki:
– 3-4 kg jabłek „Delikates”
– 1/2 szklanki wody
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i przez chwilę siekać robotem na kawałki lub ręcznie.
Wrzucić do garnka, skropić sokiem z cytryny, dolać wody i gotować do miękkości, często mieszając.
Kiedy owoce mają konsystencję musu dodać cynamon, wymieszać.
Gorące jabłka włożyć do słoików. Słoiki ustawić do góry dnem do wystudzenia.
Można pasteryzować.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ