Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad

Kurki w sosie śmietanowym

Chociaż kurki możemy kupić w sklepie to właśnie te zbierane samodzielnie w lesie są mega najsmaczniejsze.
składniki:
– 50 dkg kurek (Pieprznik jadalny)
– 1 cebula
– 50g masła
– sól i pieprz do smaku
– śmietana 18%
– czosnek (1 ząbek)
– 10g oliwy
– 1 liść laurowy
– 2 zmielone kulki ziela angielskiego
– lampka wytrawnego białego wina
– koperek
Przygotowanie:
Kurki oczyścić(można umyć), większe pokroić na kawałki.
Cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać połowę masła, dodać oliwę, sprasowany czosnek, zeszklić cebulę.
Podlać wytrawnym winem. Po odparowaniu wina dodać resztę masła i oliwy, dodać kurki i smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy – zmielone ziele angielskie, pieprz, sól i liść laurowy. Na końcu dodajemy śmietanę i drobno posiekany koperek, chwilę razem dusimy.
Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ