Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Delikatna cukinia połączona z mięsnym farszem o zdecydowanym smaku , przykryta serową kołderką – to sycące i smaczne danie. Z powodzeniem może zastąpić nam obiad lub kolację.
Składniki:
– mięso mielone
– sól, pieprz
– czosnek
– cebula
– 2 jajka
– świeży koper
– śmietana 18%
– ser mozzarella
Cukinię ucieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i zostawiamy na pół godziny aby puściła sok.
Koperek siekamy, cebulę kroimy w kostkę, rozdrabniamy czosnek, mieszamy, dodajemy jajka i mięso mielone. Odciśniętą cukinię dodajemy do reszty składników i wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy i rozprowadzamy cienko gęstą śmietaną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 35 minut – po tym czasie posypujemy serem mozzarellą i jeszcze pieczemy przez 15 minut. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ