Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad Wegańskie

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Cukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw – ma mało kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w lekkich daniach. Można przyrządzać ją na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, pieczoną, faszerowaną, a nawet piec z niej ciasta. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Najdłużej zajmuje nam samo zapiekanie. Zapiekanka jest pyszna sama, można dodać jajko sadzone, pieczonego kurczaka lub według uznania.
Warto spróbować tego przepisu.
Składniki:
– 1 cukinia
– 2-3 średnie ziemniaki
– 1 nieduża papryka czerwona słodka
– ząbek czosnku
– 30g bułki tartej
– 30ml oliwy z oliwek
– sól,pieprz, papryka mielona do smaku
Umytą cukinię przekroić wzdłuż na 4, dalej kroić w poprzek co 2cm. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić podobnie jak cukinię. Paprykę kroimy w kostkę mniej więcej 2X2 cm. Cukinię, ziemniaki, paprykę, czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną dokładnie wymieszać, na koniec dodać bułkę tartą i jeszcze chwilę przemieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec zapiekankę przez 60 minut, kilka razy przemieszać.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ