Sezon na maliny w pełni więc korzystając z niego nie zapomnijmy przygotować chociażby kilku słoiczków na zimę. Ja maliny w syropie własnym dodaję do deserów, ciast i tortów. Uwielbiam maliny w syropie własnym i z myślą o nich zawsze mam w spiżarce malutki zapas.
Dzisiaj prosty ale sprawdzony przepis pochodzący z zeszytu mojej mamy.
Składniki:
– Maliny
– 1 kg cukru
– 1 litr wody
Maliny czyścimy z ewentualnych zanieczyszczeń, wkładamy do słoików, przesypujemy cukrem, lekko potrząsając aby ładnie się ułożyło. Do pół litrowych słoików wsypujemy 4 łyżki cukru. Zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Po wyjęciu odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..