Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Naleśniki

Naleśniki z malinami

Sezon malinowy trwa, więc warto skorzystać ze świeżych i wygrzanych na słońcu, słodkich malin.
Maliny to pyszne owoce – soczyste i aromatyczne. Cenione są przez dietetyków i zielarzy, bowiem maliny (zarówno ich owoce, jak i liście) zawierają sporo witamin i minerałów – z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji.
Proponujemy naleśniki z malinami – pyszne i łatwe do przygotowania.
Naleśniki to tanie i proste w przygotowaniu danie, zajmie nam tylko kwadrans pieczenia i dziesięć minut jedzenia, a potem będziemy mogli czuć się naładowani niezbędną energią przez kilka godzin!
Naleśniki z malinami możemy wykorzystać na deser, śniadanie lub podwieczorek, naleśniki są lekkie i bardzo pożywne.
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne.
Oto przepis na szybkie naleśniki z malinami:
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka wody gazowanej
– mąka (tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)
– 2 szklanki świeżych malin
– pół szklanki cukru (można bez cukru)
– szczypta soli
– olej do smażenia
Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, sól, ciągle ubijając wsypujemy stopniowo przesianą mąkę do uzyskania żądanej konsystencji.
Maliny wsypujemy do małego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy chwilę ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru.
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta.

Na połowę naleśnika układamy po 2 łyżeczki malin, zakrywamy drugą połową i jeszcze raz składamy (uzyskamy trójkąt),

na każdy naleśnik kładziemy po łyżeczce gęstej śmietany (lub bez śmietany), dekorujemy malinami i zjadamy.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ