Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad

Kurczak z warzywami a’la chińszczyzna

Kurczak przyrządzony z warzywami z ryżem jest bardzo pożywnym i sycącym daniem. Dobrze jest przygotować kurczaka w przyprawach wieczorem a nazajutrz przyrządzić z warzywami. Domownicy uwielbiają ryż z warzywami dlatego danie to robię dość często. Warzywa stosuję zawsze świeże, nie kupuję mieszanek chińskich, zawsze dobieram proporcje takie jak mi pasują. Nie ma problemu z dostaniem grzybków mun tak popularnych w chińskich daniach.
Składniki
– 2 piersi z kurczaka
– 1 papryka czerwona
– marchewka
– pietruszka
– grzyby mun
– kiełki fasoli
– kawałek selera
– olej do smażenia
– ryż długoziarnisty 4 torebki
Mieszanka do kurczaka:
– łyżeczka słodkiej papryki
– pół łyżeczki papryki ostrej
– łyżeczka kurkumy
– łyżeczka majeranku
– pół łyżeczki imbiru
– ząbek czosnku
– sól morska 4-6 gram
– łyżka oliwy
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski ,dodajemy mieszankę przypraw, oliwę, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do zamknięcia porów.
Warzywa kroimy w cienkie paseczki, grzybki moczymy i również kroimy w paseczki. Do kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw – marchew, pietruszkę seler, grzybki mun i smażymy do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i kiełki, doprawiamy do smaku solą, słodką i ostrą papryką, smażymy przez chwilę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowani.

Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ