Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser

Pampuchy

Kluski na parze, pampuchy lub buchty, tak różne nazwy, a jeden przepis. Kluski to puszyste i delikatne drożdżowe bułeczki, gotowane na parze, a podawane w zależności od rejonu Polski z różnymi dodatkami.
Najczęściej chyba z owocowymi sosami, ale nadają się również znakomicie do gęstych sosów mięsnych jak gulasz czy klopsiki z warzywami. Dla wegetarian wyłącznie z sosami warzywnymi. Najsmaczniejsze zaraz po ugotowaniu. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom tej naprawdę łatwej do przygotowania potrawy.
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 2 całe jajka + 2 żółtka
– 250 ml mleka
– 50 g masła (roztopionego)
– 30 g cukru
– szczypta soli
– 30 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do pojemnika miksera, na środku zrobić wgłębienie do którego wlać mleko, wsypać drożdże i trochę cukru. Lekko wymieszać z mąką tak aby mąka na brzegach była sucha. Zostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wlać ciepłe mleko (nie gorące), dodać resztę cukru, jajka, rozpuszczone masło, szczyptę soli, dokładnie wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
Przygotować stolnicę oprószoną mąką.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości średnich pączków. Układać na stolnicy. Kiedy całe ciasto jest już uformowane przykryć kluski ściereczką i zostawić na 10 – 15 min do ponownego podrośnięcia.
Do garnka wlać wrzątek, wstawić naczynie lub koszyk do gotowania na parze, jeśli takiego nie mamy na garnek nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza lub koszyk nie może dotykać do wody, musi być między nimi spory odstęp.
Wyrośnięte kluski układać po 3-4 na gazie lub sicie do gotowania, zostawiać odstępy bo buchty mocno rosną. Umieścić je w garnku nad parą, przykryć, zmniejszyć płomień, żeby woda nie gotowała się bardzo mocno, a jedynie wytwarzała dużo pary.
Kluski gotujemy 9-10 min. Natychmiast po ugotowaniu odkrywamy, zdejmujemy z pary, nakładamy na talerze i podajemy.
Jako dodatek można podać słodką lub kwaśną śmietanę, słodki jogurt grecki lub sos owocowy, dla miłośników konkretnych smaków, gulasz lub sos warzywny.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ