Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar można spożywać na wiele sposobów. Roślina ta ma jedną jadalną część i jest to jej ogonek liściowy. Wycinamy ją przy korzeniu, pozbywając się liści. Mając takie ogonki, możemy już przygotować takie dania z rabarbarem, na jakie mamy ochotę.
Przepisy z rabarbarem są bardzo popularne. Rabarbar smakuje dobrze zarówno na surowo, jak i po upieczeniu czy ugotowaniu. Pamiętajmy jednak, że surowe łodygi rabarbaru są kwaśne, dlatego najlepiej jest wybierać te, które są różowe lub czerwone. Dobrym pomysłem jest posypanie ich cukrem, a w wersji zdrowszej – np. stewią lub polanie ich miodem. Oczywiście dobrze jest wcześniej je obrać. Dobrym dodatkiem do ciasta z rabarbarem jest kruszonka.
Kruszonka to połączenie mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1. Żeby wzbogacić aromat kruszonki można do jej podstawowej wersji dodać np. cynamon, wanilię. Połowę mąki można zastąpić innymi, smacznymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami laskowymi, migdałami. Kombinacji jest wiele, wystarczy puścić wodze fantazji i wyczarować swoją ulubioną, złocistą kruszonkę!
Podstawowy przepis na kruszonkę:
– 100 g masła
– 200 g mąki pszennej (typ 500 lub 450)
– 100 g cukru pudru
Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 125 g masła (lub margaryny)
– 1 jajko
– 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
– 500g rabarbaru
– 1-2 łyżek cukru
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie siekamy.

Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto , formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

Pieczemy przez 10 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki, dodać łyżkę cukru, wymieszać i przełożyć na podpieczone ciasto.

Całość przykryć wcześniej przygotowaną kruszonką, pieczemy 30 minut.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ