Co zrobić z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie wiemy co z nim zrobić.
Szybka, krucha i smaczna przekąska z ciasta francuskiego z owocami i dodatkiem serka waniliowego to jedna z propozycji na ciasto francuskie. Idealne kiedy odwiedzają nas niespodziewani goście. Potrzebujemy jedynie płat ciasta francuskiego, ananasy i trochę pomysłu.
Składniki:
– 2 opakowanie ciasta francuskiego
– 150 g serka waniliowego
– 100g serka mascarpone
– 2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku
– 1 puszka ananasów
– cukier do posypania (opcjonalnie)
– 1 białko do posmarowania ciasta
Ananasy odsączyć i pokroić w kostkę, serek waniliowy wymieszać z łyżeczką budyniu.
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na prostokąty. Na jedną połowę nakładamy serek i ananasy , w drugiej robimy nacięcia (jak na zdjęciu).
Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200°C przez 12-14 minut.
Zimne ciastka można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.