Cytrynowe muffiny z kremem cytrynowym na serku mascarpone. Ciasto jest nie za słodkie, wilgotne i cytrynowe. Na wierzchu lekka, delikatnie cytrynowa warstwa kremu z serka mascarpone i śmietany kremówki.
Składniki na ciasto ucierane:
– 200g masła
– 180g cukru
– 4 jajka
– 200g mąki pszennej tortowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 80ml soku z cytryny (2 cytryny)
Krem:
– 250g serka mascarpone
– 300g słodkiej śmietany 30- 36%
– 3 łyżki cukru pudru
– sok z połowy cytryny
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zważyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. ¾ wysokości papilotki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zważyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko dodać cukier puder, a następnie wlać powoli sok z cytryny.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie liścia i udekorować babeczki. Na środku ułożyć maliny.
Gdy nie zjemy od razu, przechowywać w lodówce. Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..