Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Brokuły można jadać na surowo, maczać w śmietanie, kwaśnym mleku lub majonezie. Poza tym smakują wybornie zapiekane w beszamelowym sosie lub w postaci zupy-kremu.
Brokuły, jak wszystkie warzywa kapustne, mają właściwości gazotwórcze. Aby je złagodzić, brokuły należy podawać z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.
Nie lubisz zielonych warzyw? Tak przyrządzone brokuły na pewno podbiją Twoje serce! Różyczki brokuła polewamy znakomitym sosem przyrządzonym z jogurtu naturalnego, czosnku i majonezu dekoracyjnego. Taką sałatkę możemy także wzbogacić o inne ulubione składniki, np. pomidory. Brokuły w sosie czosnkowym są idealną przekąską na zimno, a zajadać ją możemy z pieczywem.
– 1 Brokuł
– 2 ząbki czosnku
– mały jogurt naturalny
– 2 łyżki majonezu
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy sos: siekamy czosnek i mieszamy z resztą składników. Brokuła dzielimy na różdżki i polewamy sosem czosnkowym.