Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Przepisy

Dietetyczna truflowa rozkosz

TRUFLA, słodka kulka której nikt się nie oprze. Dziś podam przepis, który zaskoczy nie jedną osobę składem. Zamiast kakao użyję karob i tu kilka słów o karobie. W przeciwieństwie do kakao karob jest produktem, który nie posiada w swoim składzie kofeiny (kakao zwiera kofeinę w śladowych ilościach). Karob jest też często używany przez alergików, gdyż nie zawiera alergenów. Strąki drzewa karobowego są też naturalnie słodkie – karob można zatem wykorzystywać jako słodzik. Z kolei naturalne kakao nie ma słodkiego smaku. Karob ma delikatny, słodki, karmelowy smak, w przeciwieństwie do wytrawnego i lekko gorzkiego w smaku kakao. Karob to też dobre źródło składników mineralnych takich jak wapń i potas. Kakao jest z kolei świetnym źródłem magnezu, fosforu i potasu.
A oto skład:
– 300g ciecierzycy z puszki
– 25g karobu
– daktyle pół szklanki
– wiórki kokosowe
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Odlać wodę z ciecierzycy, dodać karob i za pomocą blendera zmiksować. Daktyle moczyć ok 30min po tym czasie wyjąć z wody i posiekać na drobno, przełożyć do masy z ciecierzycą i jeszcze chwilę miksować. Z powstałej masy formować małe kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić. Trufla jest świetnym deserem dla wegetarian.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ