Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Pora Na Posiłek

Proste muffiny bananowe

Bananowe muffinki
Ciasto:
– 3 banany (bardzo dojrzałe)
– 130gr cukru
– 200 gr mąki
– 1 opk.cukru wanilinowego
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
– 100gr. masła
Dekoracje:
– śmietana 36%
– kawałki czekolady
– 1 łyżka cukru pudru
Bardzo dojrzałe banany obieramy i łamiemy na mniejsze części. Banany wkładamy do miski, wsypujemy cukier i za

pomocą miksera miksujemy do uzyskania rzadkiej konsystencji. Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i

cukrem wanilinowym wsypujemy do miski z bananami, na koniec dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie

wymieszać.
Formę do pieczenia muffinów wyłożyć foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić je masą

bananową do 3/4 wysokości. Masę można wyrównać łyżeczką moczoną w wodzie (ciasto nie klei się wtedy do

łyżeczki). Muffiny pieczemy mniej więcej przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( z

termoobiegiem do 160 stopni).
Po wystudzeniu można dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kawałkami czekolady (możemy użyć wszelkich

innych posypek według własnego gustu).

Smacznego!

https://www.youtube.com/watch?v=iFF7LOS3UiY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ