Pierogi z jabłkami
Ciasto:
500g mąki
woda, sól
1 łyżka oleju
Farsz:
2 jabłka
szczypta cynamonu
2 łyżeczki cukru
pół cytryny
Przygotowanie:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na drobną kostkę, dodać sok z wyciśniętej cytryny, cukier i cynamom. Cytryna zapobiegnie nam brązowieniu jabłek. W zależności od gatunku jabłek, cukier dodajemy według swojego uznania, najlepiej gdy są to słodko-winne. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie na środku, dodajemy sól, wlewamy partiami ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy łyżkę oleju, nada ciastu sprężystości.
Pozostawić na 15min. aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wykrawamy krążki o średnicy ok.5-6cm, nakładamy łyżeczkę przygotowanych jabłek i zalepiamy ciasto, formując zgrabny pierożek.
Pierożki wkładamy do gotującej się wody z odrobiną soli. Gotujemy 3-4min od wypłynięcia. Podajemy w zależności od smaku, polane śmietaną, cukrem pudrem lub polane masłem. Smacznego.