Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z jajek Przystawka, przekąska

Faszerowane jajka – wiosenna sałatka

Jajka faszerowane to szybka i prosta przystawka na niemal każdą okazję. Można przygotować je na wiele sposobów i podać na stół z ciekawym przybraniem. Zaletą jest szybkość przygotowania. Zawsze robią furorę, szybko znikają ze stołu. Posypane świeżymi ziołami i udekorowane odrobiną majonezu, dumnie zajmują miejsce tuż obok innych dań.
Składniki:
– 2 jajka
– łyżka tartego chrzanu
– łyżka majonezu
– sól i pieprz do smaku
– oliwki czarne + sałata + porzeczki czerwone do dekoracji

Aby zrobić jajka faszerowane należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj 8-9 minut, nie dłużej.
Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce. Do żółtek dodaj majonez i chrzan, dopraw do smaku solą i pieprzem. Utrzyj na jednolitą masę. Taką masą napełnij połówki jajek i ułóż na listku sałaty. Dekoruj oliwkami pokrojonym w krążki, owocem czerwonej porzeczki.( Jeżeli nie masz porzeczek – możesz udekorować dowolnie).
II.
Jajka faszerowane sałatką:
– 2 jajka
– 2 plasterki szynki konserwowej
– 1 ogórek konserwowy
– łyżka kukurydzy konserwowej
– łyżka groszku konserwowego
– 2 kiście porzeczki czerwonej
– łyżka majonezu
– szczypiorek
Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce. Szynkę i ogórek konserwowy pokrój w kosteczkę, umieść w miseczce, dodaj kukurydzę, porzeczki, groszek konserwowy, majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do miseczki z żółtkami, wymieszaj. Tak przygotowaną sałatką napełnij połówki jajek, na sałatkę połóż groszek, kukurydzę i porzeczkę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
III.
Koszyczki z jajek:
– 2 jajka
– natka pietruszki
– szczypior
– majonez
Obrane i przestudzone jajka przekrój w poprzek na pół. Wyjmij żółtka. Rant jajka posmaruj delikatnie majonezem i zanurz w posiekanej pietruszce. Napełnij połówki jaj sałatką ( sałatka w przepisie drugim), szczypiorek ułóż w kształcie pałąka, włóż do jajka, posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ