Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser

Motyl na słodko

Wiosenny czas to pachnące łąki, a na niej piękne motyle. Dziś przygotowałam motyla na słodko.
Ciasto w kształcie motyla, oryginalny, niesamowity, piękny, oszałamiająco pyszny. Taki tort podbije twoich gości. Może być upieczony na urodziny lub na inne uroczystości, będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Pokażę ci, jak wprowadzić ten trend do swojego domu i zrobić piękny tort na urodziny! Jak sprawić, by twój tort urodzinowy z mascarpone, jagodami, pomarańczą, mandarynką, kiwi i truskawką był piękną dekoracją! 🙂 Przepis jest bardzo prosty, łatwy i szybki.
Składniki:
– 2 jajka
– 160g cukru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki pszennej tortowej
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 2 szklanki kremówki
– 1/2 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy

Jajka i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli, ucieramy. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej, dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Pod koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy szkic motyla.
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy, przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy motyla, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe serduszka, kwiatuszki, pieczemy razem z motylami. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na jednego motylka za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – borówki, truskawki, mandarynki, kiwi, pomarańcze. (Można dekorować według uznania).

Odstawić do schłodzenia na kilka godzin aby ciasto zmiękło.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ