Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Mini roladki z chlebem tostowym i smaczne przekąski przekładane

Kolejna z przekąsek która szybka znika, doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystościach i imprezach.
Takie przekąski nie raz uratowały mój honor jako gospodyni gdy rodzina zrobiła niespodziankę i przyjechała bez zapowiedzi. Wtedy co robię? Zaglądam do lodówki, oceniam szybciutko co mogę zrobić z produktów które mam na stanie i zabieram się do składania mini przekąsek.

I. Przekładane przekąski
– ciemny chleb
– chleb tostowy
– ser cheddar
– serek śmietankowy
– pomidorki cherry
– ser mozzarella w kulkach
– sałata karbowana


Z chleba ciemnego i tostowego ścinamy skórki, oba chleby mają mieć te same wymiary. Ciemny chleb smarujemy serkiem śmietankowym, przykrywamy serem cheddar, na to kładziemy chleb tostowy posmarowany serkiem śmietankowym (smarowanym do dołu). Kroimy na cztery części. Na każdej robimy małe kleksy z serka śmietankowego, układamy cząstki sałaty karbowanej. Górę pomidorków ścinamy w kształcie trójkąta, wyjmujemy, a w to miejsce wkładamy kawałek serka mozzarella również w kształcie trójkąta. Wbijamy ozdobną wykałaczkę.
II. Roladki z serem cheddar
– awokado
– cytryna i sól
– serek śmietankowy
– chleb tostowy
– ser cheddar
– jajko przepiórki
– oliwki czarne
– liście sałaty karbowanej

Chleb tostowy rozwałkowujemy na płasko, odcinamy skórki. Jajka przepiórki gotujemy na twardo. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy, kropimy cytryną, doprawiamy solą i ucieramy na gładką masę po czym łączymy z serkiem śmietankowym. Przygotowaną masą smarujemy chleb tostowy, przykrywamy serem cheddar i zwijamy jak roladę. Kroimy na trzy części. Na każdą roladkę kładziemy kawałek sałaty, pół jajka przepiórki (żółtkiem do góry) i oliwkę. Wszystko razem spinamy ozdobną wykałaczką.
III. Roladki z łososiem
– chleb tostowy
– serek śmietankowy
– wędzony łosoś
– natka pietruszki
– pomidor cherry
– ser mozzarella w kulkach
Chleb tostowy rozwałkowujemy na płasko, odcinamy skórki, smarujemy serkiem śmietankowym i rozkładamy wędzonego łososia. Zwijamy jak roladę. Kroimy na trzy części. Na każdą roladkę kładziemy listek pietruszki, pół pomidora cherry i pół kulki sera mozzarella. Całość spinamy ozdobną wykałaczką.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ