Walentynki na słodko z ciasta francuskiego

Walentynki są idealną okazją na podarowanie najbliższej osobie prezentu od serca, jednak nic nie jest tak wartościowe jak zrobienie go własnoręcznie. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie walentynkowych ciasteczek – podane z ulubioną kawą lub herbatą. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem na ciasteczka z ciasta francuskiego na walentynki z dodatkiem aromatycznej truskawkowej galaretki, które podbiją serca naszym bliskim.
Takie ciasteczka sprawią ukochanej osobie ogromną radość.
Składniki:
– ciasto francuskie
– galaretka truskawkowa
– 1 szk. śmietany 30% lub 36%
– 2 łyżki serka mascarpone
– łyżka cukru
– cukier waniliowy
– truskawki
– jajko
Dodatkowo: 3 różnej wielkości foremki w kształcie serca
Ciasto francuskie rozwijamy. Foremką wykrawamy serca, cześć serc zostawiamy w całości, a w części serc mniejszą foremką wykrawamy małe serce. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, środki nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem. Następnie przyklejamy serca z otworkami w kształcie serca. Pozostałe mniejsze serduszko również układamy na blachę. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st.C do momentu, aż ciasteczka urosną i zrobią się rumiane – ok. 12 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące środek dużych serduszek wciskamy łyżeczką i zostawiamy do wystudzenia.
– Truskawki myjemy i osuszamy.
– Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie z mniejszą ilością jak na opakowaniu. Zamiast 500ml wody zmniejszamy do 300ml. Zostawiamy do wystudzenia.
– Schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, ubijamy chwilę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, na koniec dodajemy serek mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie rozety.
– Schłodzone ciasteczka wkładamy do zamrażalnika na pół godziny ( zapobiegnie ew. wypłynięciu galaretki).
Ciasteczka wyjmujemy z zamrażalnika, do kilku wlewamy galaretkę tężejącą.

Do reszty ciasteczek wyciskamy rozety z bitej śmietany, dekorujemy listkiem mięty i serduszkiem wyciętym z truskawki.

Małe serduszka przecinamy w poprzek na dwie części, na jedną część wyciskamy rozetę z bitej śmietany, przykrywamy drugą częścią.

Smacznego.

Dodaj komentarz