Przekąskowy przekładaniec – szybko i prosto

Szybkie i przepyszne przekąski na stole świątecznym lub w formie bufetu. Przekąski są przygotowywane bardzo szybko i prosto, a wynik jest niesamowity!
Nie tylko na karnawał przekąskowy przekładaniec.
Składniki:
– ciemny chleb
– chleb tostowy
– szynka
– serek śmietankowy w plastrach
– majonez
Do dekoracji:
– koperek, papryka czerwona, orzechy
Z chleba tostowego i ciemnego odkrawamy skórki. Na ciemny chleb nanosimy troszeczkę majonezu, przykrywamy plastrem serka śmietankowego, teraz kładziemy plaster szynki, znowu lekko smarujemy majonezem, przykładamy chleb tostowy, lekko majonez, kładziemy szynkę, plaster serka, majonez i zakańczamy chlebem ciemnym. Boki wyrównujemy. Kroimy na cztery części. Za pomocą tylki i rękawa cukierniczego na górze przekąski robimy rozetę z serka śmietankowego. Z papryki wycinamy romby lub trójkąty, wkładamy w rozetę, dodajemy gałązkę koperku. Część przekąsek dekorujemy orzechem.


Przekąski z ogórkiem
Składniki:
– świeży ogórek
– Mortadella DI PURO SUINO
– razowy chleb
– majonez
– serek śmietankowy
Ogórek tniemy na cienkie paski, z szynki wykrawamy kółka (średnica 7-8 cm) przecinamy na pół.
Pasek z ogórka nacinamy do połowy na całej długości po skosie w cienkie paseczki (patrz film).
Delikatnie smarujemy serkiem i układamy połówki szynki – 2-3 kawałki. Rolujemy jak roladę. Z chleba tostowego wycinamy kółeczka 2-3cm, smarujemy majonezem i układamy roladkę z ogórka z szynką.

Smacznego.
Ciekawostka:
Użyta w przepisie mortadella di puro suino to prawdziwa włoska mortadela, która uchodzi za najlepszą na świecie. Pochodzi ona z regionu Lombardii.
Mortadelę wytwarza się z mięsa wieprzowego. Często jest doprawiana ziarnami pieprzu bądź też pistacjami.

Dodaj komentarz