Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Karnawałowe przekąski – łosoś, anchois i salami

Pyszne, proste i różnorodne przekąski na stół noworoczny.
Przekąska z anchois:
– rolowane anchois
– cebulka konserwowa
– ogórek konserwowy
– przepiórki jajka
– natka pietruszki

Jajka gotujemy na twardo. Ogórek konserwowy kroimy na 1,5 cm kawałki w poprzek ogórka.
Na ogórek układamy listek pietruszki, pół jajka przepiórki, anchois rolowane i zakańczamy cebulką konserwową, wbijamy szpatułkę.

Przekąska z jajkiem i anchois:
– bagietka
– serek śmietankowy
– anchois
– jajka kurze
– natka pietruszki
– roszponka
Bagietkę kroimy lekko po skosie na centymetrowe kromki. Jajka gotujemy na twardo, tniemy na plastry.
Bagietkę smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy liście roszponki i 2 plastry jajka. Na jednym plastrze układamy listek pietruszki i rolowane anchois, na drugim układamy filet anchois skrzyżowany.

Przekąska z łososiem:
– bagietka
– wędzony łosoś
– liście sałaty
– koper
– jajko
– ogórek konserwowy
– serek śmietankowy
Bagietkę kroimy lekko po skosie na centymetrowe kromki. Jajka gotujemy na twardo, tniemy na plastry, plaster na pół.
Bagietkę smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy liść sałaty. Łososia kroimy na paski, układamy na liściu sałaty krzyżując końcówki. Na środek kładziemy kawałek kopru, na końcu pół jajka. Ogórek konserwowy kroimy na pół, nacinamy i rozkładamy jak wachlarz na jajku.

Przekąska z salami:
– salami małe plastry
– ogórki konserwowe małe
– cebulki konserwowe
– ogórek zielony
Ogórek kroimy w plastry o grubości ok 0,5cm, wykrawamy kółka karbowaną foremką. Salami nacinamy do połowy, ogórki konserwowe kroimy w cienkie plastry. Na szpatułkę nabijamy konserwową cebulkę, dwa plastry ogórka konserwowego, wbijamy w salami zwinięte w kwiat, zakańczamy wbijając w ogórek zielony.

Przekąska z salami:
– salami duże plastry
– ogórki konserwowe małe
– czarne oliwki
– ogórek zielony
Ogórek kroimy w plastry o grubości ok 0,5cm, wykrawamy kółka karbowaną foremką. Z salami wycinamy 1/4, ogórki konserwowe kroimy w cienkie plastry. Na szpatułkę nabijamy czarną oliwkę, dwa plastry ogórka konserwowego, wbijamy w salami zwinięte w kwiat, zakańczamy wbijając w ogórek zielony.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ