Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Świąteczne smakołyki – przekąskowe inspiracje

Święta kojarzą nam się z choinkami, mikołajem i pierwszą gwiazdką. Symbole te próbujemy wyczarować na przekąskach, daniach, ozdabiamy stoły. Ja również chcę się podzielić z Wami takimi przekąskami.
Składniki na choinkę:
– pumpernikiel
– ser żółty
– papryka czerwona
– ogórek świeży
– serek śmietankowy w plastrach
– owoce granatu
– koperek
Z pumperniklu wycinamy większą gwiazdę, trochę mniejszą kładziemy wyciętą z serka śmietankowego. Teraz w jednym rozmiarze gwiazdy układamy dalej: ogórek, pumpernikiel, papryka czerwona, ogórek, papryka czerwona i serek śmietankowy. Spinamy wykałaczką i zakańczamy gwiazdą wyciętą z sera żółtego. Na dole naszej choinki układamy ziarenka granatu, ozdabiamy koprem.

Choinka na toście:
– tosty
– serek śmietankowy
– koperek
– ogórek zielony
– ziarenka granatu
– paseczki papryki
Z tostu odcinamy skórki, smarujemy boki serkiem śmietankowym i obtaczamy w posiekanym koprze. Kładziemy na półmisek, smarujemy serkiem górę tostu.
Ogórek kroimy w cienkie pasy na szerokość tostu. Każdy pasek rozcinamy, układamy jeden za drugim i wycinamy trójkąt. Teraz układamy choinkę na toście, ozdabiamy ziarenkami granatu i paskami czerwonej papryki.

Prezenty:
– ser żółty
– salami
– szczypiorek
Ser żółty kroimy w prostokąty. Salami dwa boki zawijamy do środka, na brzegu kładziemy ser i zwijamy jak roladę, wiążemy szczypiorkiem.

Ogórkowa choinka:
– długi ogórek szklarniowy
– marchewka
– ser żółty
– wykałaczki
Za pomocą obieraczki do warzyw tniemy długie paski ogórka. Marchewkę obieramy, tniemy na 1,5 centymetrowe kawałki. Z sera żółtego wycinamy gwiazdę. Ogórek zwijamy w falbany, spinamy wykałaczką, wbijamy w marchewkę która jest podstawą choinki. Górę wykańczamy gwiazdą wyciętą z sera żółtego.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ