Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Wędzony serek włoski z majerankiem

Kiedyś spróbowałam serka włoskiego wędzonego. Od tamtej pory eksperymentuję z różnymi ziołami zarówno samymi jak i mieszankami. Gdy tylko zbliża się wędzenie biegnę do sklepu po serek włoski ( nie w każdym sklepie jest dobry, czasami jest mazisty, rozpadający się, metodą prób trzeba wybrać ten właściwy 🙂 ).
Potrzebujemy tylko serek włoski, majeranek i sól.
– na 800ml wody 1-2 łyżki soli
– 2 serki włoskie
Po wypakowaniu z folii wkładamy go do zalewy solnej na 12-14 godzin.
Bardzo istotne jest to, abyśmy kupili serki typu włoskiego, a nie zwykły biały ser.
Przed wędzeniem wyjąć z zalewy do obsuszenia. Ser można naszprycować solanką za pomocą strzykawki. Obtaczamy w majeranku
Czas wędzenia to min. 3 godziny, pierwszą godzinę bez dymu. Wędzimy w temperaturze 35-50 stopni. Nie można przekraczać temperatury 50 stopni przez dłuższy czas – serek przy zbyt wysokiej temperaturze może po prostu pęknąć. Nie jest to wada ale lepiej systematycznie obserwować serki jak zmieniają kolor. W czasie wędzenia kilkakrotnie obrócić. Należy robić to delikatnie – serki mogą lekko przywrzeć do kratki.

Smak tak zadymionego białego sera jest nie do opisania. Czy na kanapki, czy jako składnik sałatek, czy po prostu do podania na desce serów – jest genialny!
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ