Sos chili

Idealny sos do wielu dań, zup. Zastanawiacie się jak zrobić taki sos samodzielnie i czy to jest trudne. Na szczęście jest to jedna z prostszych rzeczy do zrobienia w kuchni. Nie musicie kupować w sklepie, taki sos zrobicie raz a więcej nie zajrzycie na półkę w sklepie z tym towarem. Zdecydowanie dużo lepszy jest domowy.
Składniki:
– duża garść papryczek chili
– około 2 cm imbiru świeżego
– 3 łyżki cukru
– 50ml octu ryżowego lub jabłkowego
– 150ml wody
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
przygotowanie
Z 1/3 ilości papryczek chili usuwamy pestki. Następnie mielimy pokrojone papryczki na gładką pastę (najlepiej zrobić to w blenderze).
Dorzucamy resztę chili pokrojonej w większe kawałki, dodajemy czosnek, imbir i ponownie rozdrabniamy (ale nie zbyt mocno, aby widoczne były cząstki papryki).
Otrzymaną masę przekładamy do garnka. Wlewamy ocet, 100ml wody, cukier i sól. Mieszamy i gotujemy 3 minuty.
Z mąki ziemniaczanej i 50ml wody tworzymy mieszankę, którą wlewamy pod koniec gotowania. Wlewając cały czas mieszamy. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do 14 dni. Do dłuższego przechowania  pasteryzować przez 20 minut.
Smacznego.

Dodaj komentarz