Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Przekąski z ciasta francuskiego

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu przekąski z ciastem francuskim to moja propozycja na dni, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście, gdy zaplanujemy sobie wieczór w miłym towarzystwie, a nie mamy ochoty na zbyt długie spędzanie czas w kuchni. Wolimy ten czas spędzić z gośćmi lub rodziną. Przepis wydaje się banalny, ale gdy już z niego skorzystacie to zobaczycie, jakie fantastyczne rzeczy można zrobić z tak prostych składników. Wystarczy zaopatrzyć się wcześniej w ciasto francuskie i poświęcić kilka minut na upieczenie i dekorację.
Składniki:
– ciasto francuskie
– serek śmietankowy
– łosoś wędzony
– oliwki czarne
– jajko ugotowane na twardo
– cebula fioletowa
– koperek +natka pietruszki
– krewetki
– kawior czarny
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– żółtko + łyżeczka mleka
Z ciasta francuskiego wykrawamy małe okręgi foremką lub szklanką. Połowę okręgów odkładamy i małym kieliszkiem lub foremką wykrawamy w środku dziurki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy całe kręgi, smarujemy po bokach rozmąconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Teraz przenosimy krążki, układamy na okręgi, ponownie smarujemy żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 12 minut. Po upieczeniu odstawić na chwilę do wystudzenia.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z serkiem śmietankowym, można doprawić delikatnie solą i pieprzem.
(Jeżeli ktoś nie lubi czosnku nie musi dodawać – delikatny smak czosnku podbija smak całości).
Serek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Na kilka ciastek francuskich wyciskamy rozetę, kładziemy po małej łodyżce koperku, na środek układamy pół oliwki.

Drugi sposób:
Na kilka ciastek francuskich wyciskamy rozetę, kładziemy kawałek koperku i pasek łososia wędzonego zwiniętego w rulonik.

Trzeci sposób:
Serek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Na kilka ciastek francuskich wyciskamy rozetę, kładziemy po małej łodyżce koperku, krewetkę i oliwkę czarną, na środek 1/3 łyżeczki sosu chili.

Czwarty sposób:
Serek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Na kilka ciastek francuskich wyciskamy rozetę, kładziemy po małej łodyżce pietruszki. Cebulę kroimy w plastry i rozdzielamy na pierścienie. Na rozetę z pietruszką
kładziemy pierścień cebuli fioletowej, 1/8 jajka, posypujemy czarnym kawiorem.

Smacznego. Przepis na sos chili znajdziecie tu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ