Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Roladki z tortilli – szybkie przekąski na imprezę

Roladki z tortilli to szybka w wykonaniu przekąska, którą można wypełnić ulubionymi dodatkami. Moja propozycja to składniki w których dominuje szpinak. Ta zielona roślina jest podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Szpinak, zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Warto przekonać się do szpinaku, ze względu na liczne zdrowotne właściwości szpinaku – m.in. wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych.


Tak przygotowane roladki świetnie sprawdzą się podczas spotkania ze znajomymi, a także jako lekka kolacja.
Sposób I:
– tortilla
– serek śmietankowy
– 2 ząbki czosnku
– oliwki czarne
– papryka czerwona świeża lub konserwowa
– majonez
– szpinak
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem śmietankowym. Oliwki posiekać na drobno, paprykę w drobną kostkę. Placek tortilli posmarować serkiem, posypać oliwkami i papryką, rękawem cukierniczym nanieść trochę majonezu. Na tak przygotowane warstwy ułożyć liście szpinaku (wcześniej umyte i osuszone), znowu trochę majonezu. Zwijać jak roladę. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić 30 minut w lodówce. Kroić na 1,5 – 2 centymetrowe paski.
Sposób II:
– tortilla
– serek śmietankowy
– liście szpinaku
– łosoś wędzony
– majonez
Placek tortilli posmarować serkiem, wyłożyć liście szpinaku, rękawem cukierniczym nanieść trochę majonezu, przykryć płatami łososia , delikatnie nanieść majonez. Zwijać jak roladę. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić 30 minut w lodówce. Kroić na 1,5 – 2 centymetrowe paski.
Sposób III:
– tortilla
– serek śmietankowo-czosnkowy
– szczypior
– ser topiony w plastrach
– szpinak
– majonez
– sól i pieprz do smaku
Szczypiorek posiekać, wymieszać z serkiem śmietankowo – czosnkowym, doprawić solą i pieprzem. Placek tortilli posmarować serkiem, ułożyć plastry sera topionego. Szpinak posiekać, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć na serek topiony. Nanieść majonez. Zwijać jak roladę. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić 30 minut w lodówce. Kroić na 1,5 – 2 centymetrowe paski.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ