Owocowe kwiaty w słodkich babeczkach – szybki deser

Barwne, kolorowe babeczki wypełnione owocowymi kwiatami – nie ma chyba bardziej prostego i szybkiego sposobu na przygotowanie pysznego deseru.
Składniki:
– słodkie babeczki
– jabłko
– mandarynka
– kiwi
– figa
– jeżyny
Krem:
– 250ml śmietany kremówki 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– fix do śmietany
dodatkowo: 400ml wody i 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na ćwiartki (nie obieramy), wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki (można użyć krajalnicy). W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Wrzucamy plasterki jabłek na chwilę do wrzątku, gotujemy ok 2 minuty, do chwili aż staną się elastyczne i w trakcie zwijania nie pokruszą się. Odcedzamy na durszlaku gotowe jabłka i studzimy.
Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę stopniowo dodając cukier puder, cukier waniliowy na końcu dodajemy fix do śmietany.
Wypełniamy babeczki bitą śmietaną.
Wystudzone jabłka układamy po kilka listki ( jeden za drugim) i zwijamy jak roladę – powstanie nam róża z płatków jabłka. Do kilku babeczek układamy po jednej róży jabłkowej.

Kilka następnych wypełniamy kwiatem wykonanym z mandarynki, uzupełnionym kawałkiem jeżyny.

Kiwi i figi kroimy w cienkie plastry, formujemy kwiaty i układamy do kilku następnych babeczek.

Jeżyny przecinamy na pół wzdłuż, układamy po trzy do babeczki w środek wkładamy winogrono.

Smacznego.

Dodaj komentarz