Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Szybkie przekąski – tortillowe wariacje

Tortilla – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka, stosowana jako pieczywo i baza do innych potraw. Z tortilli można wyczarować wiele dań, przystawek, przekąsek. Nie musimy obawiać się niespodziewanych gości. Wystarczy przejrzeć zapasy w lodówce, na pewno znajdą się jakieś artykuły z których wyczarujemy poczęstunek.
Mam trzy propozycje na przygotowanie pysznych przekąsek z tortillą.
Sposób I:
– plaster tortilli (średnica ok. 30cm)
– serek śmietankowy 135g
– 100g szynka w plastrach
– oliwki czarne (ok. 15 szt.)
– pieprz i sól do smaku
– ząbek czosnku
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Odcinamy końcówki oliwek z obu stron (po ok. 2 mm). Szynkę kroimy w plastry 1,5 centymetrowe.
Tortillę smarujemy równomiernie serkiem. Pasek szynki układamy na brzegu tortilli, zostawiamy wolny odstęp ok. 2 cm i układamy wzdłuż oliwki jedna za drugą. Dalej układamy paski szynki w odstępach ok. 1,5 centymetra. Całość zwijamy jak roladę. Zostawiamy na pół godziny w lodówce, następnie kroimy w jedno centymetrowe paski.
Sposób II:
– plaster tortilli (średnica ok. 30cm)
– serek śmietankowy 135g
– kilka podłużne mini pomidorki
– pół pęczka drobnego szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do serka, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, mieszamy. Obcinamy z obu stron końcówki pomidorów. Tortillę smarujemy serkiem, pięć centymetrów od brzegu układamy rząd pomidorków. Całość zwijamy jak roladę i zostawiamy na pół godziny w lodówce. Kroimy na centymetrowe paski.
Sposób III:
– plaster tortilli (średnica ok. 30cm)
– serek śmietankowy 135g
– ogórek zielony
– ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Z ogórka wycinamy słupki o boku ok. 1 cm., oraz kilka paseczki o grubości ok. 2mm. Tortillę smarujemy serkiem, na brzegu kładziemy cienki plasterek ogórka, robimy odstęp i układamy rząd słupków z ogórka. Dalej robimy przerwę 1,5 cm i układamy w odstępach cienkie paseczki ogórków. Całość zwijamy jak roladę i zostawiamy na pół godziny w lodówce. Kroimy na centymetrowe paski.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ